Merkillinen pallosalama

Kirjoittaja Reino Sainkangas

Pallosalamat ovat olleet mielenkiintoni kohteena vuosikymmenien ajan.  Olen pitkiä aikoja painanut mieleeni pallosalamoista kerrottuja tarinoita, jotka näyttävät olevan kaiken lisäksi täyttä totta.

Tieteen puoleltakaan ei osata sanoa aivan varmuudella, mitä pallosalamat ovat, mutta oletetaan että ne olisivat plasmaa, jolloin tässä olomuodossa kaasumaisen aineen atomit olisivat hajonneet osiinsa.

Olipa pallosalamoiden koostumus mitä hyvänsä, niiden tempaukset ovat todella merkillisiä.  Joista tapauksista esimerkiksi seuraavat.

 

Ollakylällä 60-luvun alkupuolella isäni palasi hevosen kanssa niityltä, kun vasemmalta, kylätietä pitkin pomppi pallosalama suoraan kohti.  Noin 1,5 metriä ennen isääni kääntyi se kuitenkin pomppimaan maantietä pitkin Salmenniemen suuntaan.  Sitten noin sadan metrin päässä, pellon rummun kohdalla kääntyi jyrkästi oikealle, jossa jatkoi pomppimista pellolla hypäten vielä yhden ojan yli ja siitä läheiselle kivirauniolle, jossa räjähti.  Matkaa kertyi tästä noin 400 metriä.

Äitini puolestaan kertoi tapauksen 30 - 40-luvulta, jossa pallosalama oli tullut torniin, sieltä uuniin ja sitten hypännyt pirtin lattialle.  Se oli pomppinut pienen, keskellä lattiaa istuneen lapsen ympäri ja mennyt sitten takaisin uuniin ja tornin kautta ulos.

 

Vatjusjärvellä pallosalama oli tullut avonaisesta ovesta sisälle, käynyt peräkamarissa ja sitten takaisin samasta ovesta ulos.

 

Pulkkilassa pallosalama oli tullut avonaisesta ikkunasta sisälle ja sitten pois lähtiessään avannut kiinni olleen oven ja mennyt siitä ulos, niin kuin vieraat yleensäkin.

 

Utajärvellä pallosalama oli kiertänyt talon kaksi kertaa, ja kun tämän talon ikkunat ja ovet oli olleet lukossa, pallosalama oli päättänyt mennä kivijalan raon kautta rakennuksen alle ja oli tullut sitten lattiasta läpi.

 

Sievissä Kiiskilänkylällä pallosalama oli pomppinut piikkilankaa pitkin ja pudottanut kaikki piikit sievään riviin langan alle pellolle.

 

Saman tapaisia tempauksia on tällä pallosalamalla hyvinkin paljon, joiden vuoksi tuntuu, kuin tämä aistisi jotenkin ympärillä olevan maailman.  Mielestäni pallosalamalla on suorastaan inhimillisiä piirteitäkin, kuten uteliaisuus, päättäväisyys, leikittelynhalu sekä mieltymys säikyttelyyn.  Ehkä se on näin ollen pientä ilkikurisuuttakin omaava olento - sen aikaa kun nyt yleensä meidän seurassamme viihtyy.

 

Reino Sainkangas kerää tarinoita pallosalamasta.

Jos sinulla on kokemusta tai olet kuullut tarinan pallosalamasta, soita Reinolle puh. 050 3733 851